Ősz, vitamin, egészség

A gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend és a megfelelő táplálékkiegészítés segít abban, hogy tavaszig teljes erőben és kiváló formában éljük túl.
Vitaminok, amelyek erősítik a szervezetet.
Amint az első levelek hullani kezdenek beköszönt az ősz.
Egyre gyakrabban találkozunk köhögő és szipogó emberekkel. Ez egy komoly kihívás az immunrendszer számára, amely intenzív harcot kezd a fertőzéseket okozó vírusokkal szemben.
A gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend és a megfelelő táplálékkiegészítés segít abban, hogy tavaszig teljes erőben és kiváló formában éljük túl.
A legfontosabb vitaminok közé a következők tartoznak: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B10-, B12-, C-, D-, E-, F- és K-vitamin. Ezek a vitaminok nagyon fontos szerepet töltenek be szervezetünk működésében, hiszen nélkülük hiányállapotok alakulhatnak ki, amelyek betegségek kialakulásához vezethetnek.
A zöldségek és gyümölcsök ereje
Szinte minden vitamint friss zöldségekből és gyümölcsökből kapunk. Kivéve a D-vitamint, amely napfény hatására a bőrben szintetizálódik (egy része a tengeri halakban is megtalálható), valamint a B12-vitamint - csak állati eredetű termékekben fordul elő.
A szervezetnek nagyobb haszna származik a természetes vitaminokból, mint a kémiai megfelelőikből.
Ennek az az oka, hogy a vitaminokon kívül más, a tablettákban nem találhatók az ellátásuk szervezetünket élelmiszerekkel. Egyesek meghosszabbítják a vitaminok eltarthatóságát, mások szerint a felszívódásukat, sőt fokozzák hatásukat. Például egyes gyümölcsökben (aronia, áfonya, áfonya) található flavonoidok meghosszabbítják a szabad gyökfogókat, azaz a C-, A-, E-vitamin tartósságát. Tehát ha lenyel egy multivitamint, az nem lesz ugyanaz, mintha szőlőt evett volna.
A természetes vitaminok jobbak, mint a szintetikusak
A szintetikus vitaminokat túl lehet adagolni, ami a természetes helyzet súlyosabb. Ez különösen vonatkozik a zsírban oldódó A-, E-, D- és K-vitaminra. Ha nagy adagokban veszik be, felhalmozódhatnak a szervezetben, és károkat okozhatnak.
A túlzott A-vitamin megzavarja a máj, a szív és az idegrendszer működését. Terhes nők esetében a gyermek fejlődési rendellenességeihez vezethet.
A D-vitamin túladagolása krónikus fáradtságot, súlycsökkenést és extrém esetekben a lágyrészek, például a vesék, a szív, a tüdő vagy a meszesedését okozhatja.
A túlzott mennyiségű E-vitamin gyengeséget, izomteljesítmény romlását okozza, a K-vitamin pedig vérszegénység, sárgasághoz és agykárosodáshoz vezet.
A vízben oldódó vitaminoknak, amelyek feleslegét a vizelettel távolítják el a szervezetből, túladagolás esetén is vannak mellékhatásai.
A szintetikus C-vitamin (a természetes C-vitamin ezt nem teszi meg, pl. hajdinából vagy narancsból) károsíthatja a vesét, a B6-vitamin pedig az idegeket.
A szintetikus vitaminok biztonságosságának kérdése egyre vitatottabb.
Természetes vitaminok, amelyek felbecsülhetetlen értékűek az életben
Az élethez szükséges szerves vitaminok (a latin szóból életet jelent, az amin pedig egy bázikus amino csoportot tartalmazó szerves vegyület neve, NH2). Nem adnak kalóriát, de a szervezetnek szüksége van rájuk a tápanyagok energiává alakításához.
A vitaminoktól megfosztott ember gyorsan elöregszik, erőtlenné válik, megbetegszik. Nem építőanyagok, de nélkülük egyetlen sejt sem tud működni. A vitaminoknak és enzimeknek köszönhető, hogy a beszállított élelmiszerek komplex feldolgozásának folyamata zajlik le, lassan, egyre egyszerűbb anyagokra bontva, asszimilálva a szervezet által.
A vitaminok jelenlétét a szervezetben, anyagcserében betöltött szerepüket az orvostudomány csak a 20. század elején fedezte fel. Korábban azt hitték, hogy a növekedéshez és minden létfontosságú funkcióhoz csak fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, ásványi anyagokra és vízre van szükségünk. Azóta egy tucat vitamint tanultunk.
Ide tartoznak a zsírban oldódó (A, D, E és K), a szervezet a szövetekben raktároz el, így nem kell naponta ellátni, és vízben oldódó (C, B csoportból) - nem raktározható , ezért minden nap kell fogyasztani.
Milyen vitaminokra érdemes különösen odafigyelni? Vitaminok, amelyek erősítik a szervezetet
C-vitamin: védi a szervezetet a külső tényezők, a szabad gyökök és a különféle méreganyagok káros hatásától. Részt vesz a kollagénrostok szintézisében, fontos sherepet játszanak sejtnövekedés és -megújulás folyamatában. a C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelődését és lezárja az ereket.
Ősszel és télen szervezetünk megnöveli a C-vitamin igényét.
A legnagyobb mennyiségben C-vitamint a citrusfélék, a csipkebogyó, a paprika, a paradicsom, a petrezselyem, a karfiol és a brokkoli találjuk.
D-vitamin:A napsütéses hónapokban szervezetünkben D-vitamin termelődik, amikor bőrünket napfény éri. Tekintettel arra, hogy ősszel és télen nem kellett ki szervezetünket a napfénynek, ezt a vitamint más módon kell beszereznünk - táplálékkal vagy pótlással. Ez különösen fontos az immunrendszer számára, a D-vitamin rendkívül fontos sherepet játszik. Serkenti a T-limfocitákat a szervezetben lévő kórokozók elleni küzdelemre. Ezzel felgyorsítja a szervezet regenerálódását, ezzel lerövidíti a betegség végét. A D-vitamin elsősorban a Teraztermékekben -tejben, sajtban, joghurtban és Teszínben - található meg.
A –vitamin: elsősorban fokozza az antitestek termelését, ezért kulcsszerepet játszanak a szervezet vírusok, baktériumok és gombák elleni védekezésben. segít javítja a hamszövet működését. Így megvédi a szervezetet a fertőzésektől, különösen a légutakat érintő fertőzésektől. Az A-vitamint érdemes profilaktikusan használni, de akkor érdemes bevenni, ha már egy fertőzés megtámadta szervezetünket - eredményes lerövidíti a betegséget. Hol lehet A-vitamint találni? Legfontosabb forrásai a sárgarépa, a vaj, a sárgasajt, acej, atejszín, a csukamájolaj, a tojás, valamint a sertés- és baromfimáj.
Vitaminok a B csoportja
B1-vitamin és tiamin.
A vitaminforrások: héj nélküli búzaszemek, gabonacsírák, zabpehely, napraforgómag, élesztő, diófélék, borsó, bab, tojás, teljes kiőrlésű kenyér, hal, máj, sertés, burgonya.
B2-vitamin és riboflavin.
Vitaminok: élesztő, Tej, joghurt, sárga sajt, belsőségek, fehér kenyér, tojás, teljes kiőrlésű kenyér, hús, gabonacsíra.
A B5-vitamin és pantoténsav.
Megtalálható a sertés- és borjúmájban, az élesztőben, a tojásban, a sertés- és marhahúsban, a fehér és teljes kiőrlésű kenyérben, a zabpehelyben, a búzaszemekben, a spenótban, a sárgarépá ban és a káposztában.
B6-vitamin és piridoxin.
Forrásai: hal, baromfi, tojás, szója, dió, banán, búza, zabpehely, hajdina, borsó, bab, fehér kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, csírák, káposzta és burgonya.
B9-vitamin és folsav.
Vitaminforrások: hüvelyes magvak, sütőtök, dió, mandula, leveles zöldségek, spenót, cékla, máj,tejtermékek, árpadara.
B12-vitamin vagy kobalamin.
Előfordul (más természetes B-vitaminokhoz hasonlóan) halban, baromfiban, tojásban, marha- és sertéshúsban, májban, vesében, mojatermékekben, sárga sajtban, zöld zöldségekben, csírákban, rizsben és élesztőben.
A PP-vitamint B3-vitaminnak, niacinnak vagy nikotinsavnak is nevezik.
Vitaminok: borjú- és sertéshús, máj, makréla, élesztő, fehér kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, búzaszemek, spenót, káposzta, borsó, sárgarépa, alma, narancs és burgonya.
A szervezetünket erősítő étrend meg tervezésével ősszel nem szabad megfeledkeznünk egy másik, egészségünk szempontjából ugyanilyen fontos anyagcsoportról - az ásványi anyagokról . Azok, amelyek a legnagyobb hatással vannak immunitásunkra, a következők: vas (a spenótban, repában, kelbimbóban és vörös húsban található), magnézium (a banánban, kakaóban, étcsokoládéban, darában található) a cink (diófélékben, darában vagy sajtban) .
Az egészség érdekében nem csak a vitaminokra kell figyelni, mert számos befolyásoló tényező is van!
Kerüld a stimulánsokat és a környezetszennyezést
Most, hogy tudjuk, mit tegyünk, nézzük meg, mit kell különösen kerülnünk a közelgő télben.
A különböző típusú stimulánsok negatív hatással vannak az immunitásra: dohánytermékek alkohol, sőt az intenzív kávé és tea is.
Öltözz melegen
És végül, ami közhelyesnek hangzik, még mindig aktuális és meglepően gyakran marginalizálódik, ami negatívan befolyásolja az immunitást a tél előtt. Kívülről is védekezhet a vírusok és baktériumok ellen.
A réteg meleg ruhák, sál, sapka, kesztyű és erős cipőszigetelő kötelező az őszi bevásárlási katalógusban. Nélkülük rendkívül nehéz lesz a vírusok és baktériumok elleni védekezés. Ha egy bizonaos ruhadarab nincs a ruhatáradban, akkor van az utolsó pillanat, hogy pótold ezeket a hiányosságokat.
Öltözzön könnyen , hogy könnyen reagálhasson a hirtelen hőmérséklet-változásokra, pl. Küzdj a nedvesség ellen úgy, hogy minden alkalommal megszárítod a cipőd és a ruháidat, amikor hazajössz vagy dolgozol.
A természetes vitaminok szükségesek az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Ezek az emberi szervezet önmagában nem állítja elő, ezért szükséges a pótlásuk.
Táplálkozz vitamindúsan, élj egészségesen!